Het verhaal

Daniel_Cajanus_im_Blauw_Jan (Small)Daniël Cajanus (Michel Poels) ligt in zijn op maat gemaakte bed in het Proveniershuis in Haarlem. Hij heeft pijn in zijn botten en wil zichzelf niet meer tentoonstellen. Door een dubbele dosis medicijnen glijdt hij weg in een roes en ziet hij flarden uit zijn leven aan zich voorbijtrekken.

We horen waarom hij is vertrokken uit Finland en hoe hij via Londen en Parijs in Amsterdam in contact komt het het echtpaar Metz. Jan Hendrik Metz (Gerben Houba) bezit naast cafés in Amsterdam en Haarlem, in Amstedam een Menagerie vol exotische dieren en wil Cajanus graag toevoegen aan zijn collectie. Omdat Metz belooft hem rijkelijk te belonen, gaat Cajanus akkoord.
Reus-CajanusCajanus blijkt een ware publiekstrekker en Metz ruikt nog meer geld.

Hij wil de Friese dwerg Wybrand Lolkes (Richard de Ruijter) aan zijn collectie toevoegen en leent daarvoor geld van de vermogende Cajanus. Wybrand is in alles de tegenpool van Cajanus. Wanneer de Anna Metz (Petra Ehrismann) een geschikte huwelijkskandidaat probeert te vinden voor Cajanus, begrijpt Wybrand niet dat Cajanus afhoudt.

Terug in het Proveniershuis vraagt Cajanus wederom om ether. Maar dan gaat hij hallucineren en onthult hij per ongeluk het bizarre geheim dat hij al jaren met zich meedraagt…

Wanneer Cajanus sterft heeft ieder zo zijn eigen gedachten over de reus van Haarlem. Zijn begrafenis  is zijn laatste optreden. Heel Haarlem is op de been om de meterslange kist te aanschouwen.