Plaatsen om te zien tijdens een eerste reis naar Iran

Isfahan
Als je maar één Iraanse stad zou kunnen bezoeken, zou ik deze aanraden. Isfahan is de best bewaarde en meest monumentale historische stad van het land. Het onvergeeflijke bezoek. Je passeert duizend keer Nagshs-e-Jahan, het grote Imam-plein, de grootste stedelijke ruimte in Iran, waar altijd mensen winkelen, in de tuinen zitten of selfies maken. Moskeeën en paleizen bewaken dit plein met arcaden, een authentiek theater van stedelijke variëteiten. Aan het ene uiteinde van het plein leidt de Qasarieh-poort naar de Grand Bazaar: vijf kilometer gewelfde steegjes waar alles wordt verkocht. En dan zijn er nog de bruggen over de rivier de Zayandeh, het paleis van 40 zuilen, de Armeense wijk … Je hebt minstens drie dagen nodig om Isfahan goed te leren kennen.

Yazd
Als je op zoek bent naar een echte oasestad aan de Zijderoute, dan is dit Yadz. Isfahan is monumentaal, maar Yazd, met zijn labyrint van steegjes, zijn lemen muren, zijn enorme koelschoorstenen en zijn met tegels bedekte moskeeën, is een grote verrassing voor de reiziger. De oude stad is klein en gastvrij voor bezoekers en veel van de terrassen van de adobe-huizen zijn omgebouwd tot restaurants of uitkijkpunten. De moskee op vrijdag is prachtig. En de bazaar is vol leven en charme. Een hele ontdekking voor een eerste reis naar Iran.

Meybod-kasteel
Vanuit Yazd zijn veel excursies mogelijk. Een van de klassiekers is dit kasteel dat de route tussen Isfahan en Yadz beschermde. Het is erg oud en het fundament is lang voordat de islam in Perzië arriveerde, hoewel het later werd uitgebreid en verbeterd.

Cirkelvormige karavanserai
Zein-o-din is een karavanserai (voormalige herberg en poststop aan de zijderoute), 60 kilometer ten zuidoosten van Yazd. Nog een van de typische excursies vanuit de laatste stad. Wat het speciaal en anders maakt dan de andere duizend karavanserais die in Perzië waren, is dat Zein-o-din cirkelvormig is. Iets verrassends in dit soort constructie. Het dateert uit 1575 en is tegenwoordig een restaurant en hostel met meerdere kamers en gedeelde badkamers. Vanaf het bovenste terras kijken naar de zonsondergang in de woestijn is een spektakel.

Sar yazd
De derde gemakkelijke plaats om te bezoeken vanuit Yazd is deze, Sar Yazd, een oude versterkte lemen citadel die nog in perfecte staat is. Het was altijd in gebruik, hetzij als kamer (het had een capaciteit van ongeveer 2.000 personen) of – recentelijk – als schuur en magazijnen. Het werd gebouwd tijdens het Sassanische tijdperk (3e tot 7e eeuw) en heeft drie woonlagen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *