IMF waarschuwt dat de wereldwijde economische crisis nog lang niet voorbij is

De wereldeconomie vertoont tekenen van herstel van de ernstige recessie veroorzaakt door de wereldwijde coronaviruspandemie, maar volledig herstel is “onwaarschijnlijk” zonder vaccin, waarschuwde IMF-directeur Kristalina Georgieva.

In een redactioneel platform samen met de hoofdeconoom van de organisatie, Gita Gopinath, benadrukt hij dat regeringen arbeiders en bedrijven moeten blijven steunen, omdat de ongekende kenmerken van deze crisis een golf van faillissementen en banenvernietiging kunnen veroorzaken.

Nu de lockdowns in verschillende landen over de hele wereld zijn versoepeld en bedrijven weer open zijn gegaan, is er een “duidelijke opleving in productie, consumptie en werkgelegenheid”, zei hij in een essay gepubliceerd in het tijdschrift Foreign Policy.

De indrukwekkende schaal en snelheid waarmee regeringen middelen hebben gemobiliseerd, hebben geholpen de klap op te vangen en dit aanvankelijke herstel mogelijk te maken.

“Deze crisis is echter nog lang niet voorbij”, zei hij. “Het herstel blijft erg kwetsbaar en is ongelijk verdeeld over verschillende regio’s en sectoren. Om ervoor te zorgen dat het herstel doorgaat, is het essentieel dat deze ondersteuning niet voortijdig wordt stopgezet. “

Bedrijven, zelfs solvabele, zullen voortdurende steun nodig hebben om te voorkomen dat miljoenen banen verloren gaan. Voor IMF-richtlijnen kan dit betekenen dat overheden een deel van de activa van bedrijven in handen nemen, of hen subsidies geven in ruil voor een daaropvolgende belastingverhoging.

Ze waarschuwden ook dat regeringen voorzichtig moeten zijn met het verdelen van schaarse middelen, en zeiden dat sommige bedrijven onvermijdelijk zullen mislukken, vooral in bedrijfstakken zoals het toerisme.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *