Circulaire economie: een succesverhaal in de Scandinavische landen

De evolutie van het Finse economische model is een voorbeeld voor de rest van de wereld.

De Noordse landen zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld in het bevorderen van een welvarende en veilige economie onder een groot innovatieregeling, altijd toegewijd aan duurzaamheid en zorg voor het milieu. Dit is waar Sitra, de Scandinavische organisatie met een visie voor de koolstofneutrale circulaire economie, op is gebaseerd.

Het Scandinavische model

Als men aan de Scandinavische landen denkt, komen steeds terugkerende begrippen als de verzorgingsstaat, duurzaamheid, onze popmuziek, minimalistisch design en natuurlijk lange donkere winters naar boven. Deze regio is ongetwijfeld veel meer dan dat, maar deze idee├źn hebben misschien veel meer gemeen dan u denkt.

Met een bevolking van 27 miljoen, net iets meer dan de helft van Colombia, hebben de Scandinavische landen een doorslaggevende rol gespeeld in de wereldeconomie, niet alleen geleid door de principes van economische groei, maar ook door een gedeelde visie op een goede levenskwaliteit voor iedereen. burgers.

Deze visie dateert van een lange tijd en de betekenis ervan evolueert voortdurend. De essentie ervan wordt echter gevormd door idealen van gelijkheid, rechtvaardigheid, democratie en autonomie.

Een sleutelelement van het model is gebaseerd op een proces van continu debat tussen verschillende actoren in de samenleving, waarin de staat, particuliere bedrijven en burgers elk een grote macht hebben om te handelen. De overheid, als borgsteller, legt de basis door de vraag gedurende economische cycli in stand te houden en door de stabiliteit van zowel werknemers als werkgevers te waarborgen. Het fungeert ook als een motor voor innovatie door de particuliere sector te stimuleren.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *