De ECB vermindert dit jaar de impact van het coronavirus op het bbp van de eurozone en houdt de inflatievooruitzichten intact

De president van de ECB, Christine Lagarde, heeft ook een lichte herziening van de economische prognoses voor juni aangekondigd. De economen van de bank hebben de impact van het coronavirus voor dit jaar verminderd door de daling van het bbp van de eurozone terug te brengen tot 8% ten opzichte van de eerder geschatte 8,7%. Het herstel voor de volgende oefeningen zal echter gematigder zijn. Voor 2021 is de verwachte groei twee tiende lager tot 5% en voor 2022 een tiende lager dan 3,3%.

Voordat hij de tabel presenteerde, legde de bankier uit dat de binnenkomende economische gegevens “een sterke opleving suggereren” in de economie, in lijn met de verwachtingen van de economen van de ECB. Hoewel Lagarde heeft gewaarschuwd dat de economische activiteit onder het niveau van vóór de crisis blijft en er “grote onzekerheid over bestaat”.

De president herinnerde er opnieuw aan dat een grote mate van monetaire stimulering nodig is om de groei van het eurogebied te blijven ondersteunen. De bedrijvigheid in de verwerkende sector is blijven verbeteren, hoewel de dienstensector onlangs is vertraagd.

De ECB van haar kant heeft haar inflatieverwachtingen intact gehouden. In de afgelopen dagen was er speculatie met het idee dat ze zouden worden verlaagd na de IPC-gegevens voor augustus en de kracht die de gemeenschapsvaluta vertoont. Op deze manier verwacht het dat de prijzen aan het einde van het jaar 0,3% zullen bereiken, het bevindt zich momenteel op negatief terrein. In 2021 vertrouwt hij erop dat ze zullen opveren tot 1% en in 2022 zullen ze stijgen tot 1,3%. Niveaus die ver onder de inflatiedoelstelling van 2% zullen liggen.

Lagarde is gevraagd of hij bang is voor deflatie, de aanhoudende daling van de prijzen. De bankier heeft aangegeven dat in de prognoses van de ECB geen rekening wordt gehouden met dit scenario en dat de risico’s zijn verkleind. Bovendien heeft het erop gewezen dat de huidige inflatie overeenkomt met de daling van de energieprijzen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *